NACID:


ORCID:

ResearchGate:

Scopus Author:

WOS Researcher:

Кабинети: 804МФ

Служ. тел.: 052 383 208

E-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.


     Научноизследователски интереси:

    Приложение на методи за автоматизирано проектиране и анализи в машиностроенето; Метод на крайните елементи; Създаване на конфигурации на геометрични модели и приложение на параметрична оптимизация; Топологична оптимизация на конструкции и обемни тела; Моделиране на екипировка за пластмасови изделия и определяне на оптимални параметри на процеса шприцване; Статистически методи за обработка и разпознаване на данни.


      Води занятия по дисциплините: 

  1. Приложение на CAD в машиностроенето

  2. 3D моделиране в машиностроенето

  3. Инженерни методи за моделиране и анализ

  4. Моделиране на изделия и процеси при шприцване

  5. Проектиране на изделия от листов материал

  6. Проектиране на екипировка за пластмасови изделия – проект

  7. Компютъризирано конструиране и анализ на метални конструкции

  8. Анализи по метода на крайните елементи

  9. Основи на топологична и параметрична оптимизация


     Мария Иванова Консулова-Бакалова е родена в гр. Балчик. Завършва средно образование през 1996 год. в СОУ „Христо Ботев“, гр. Балчик и после висше образование през 2001 г. в Технически университет – Варна по специалност „Електронна техника и микроелектроника“ в катедра ЕТМ. През 2007 г. защитава докторска дисертация по научна специалност „ Автоматизирани системи за обработка на информация и управление“ на тема „Автоматизирана система за обработка на данни от многоканални газоанализатори с миниатюрни датчици“ пред СНС по Енергийни технологии и машини, при ВАК в гр. София.

   Академичната си кариера започва в катедра ТМММ на ТУ – Варна първоначално като хоноруван преподавател, а след това на длъжност „главен асистент“ от февруари, 2009 г. От декември 2023 г. до момента заема АД Доцент по дисциплина „Инженерни методи за моделиране и анализ“ в катедра ТМММ. Участвалa е в седем научноизследователски проекта, вътрешни за ТУ-Варна, един инфраструктурен проект и четири проекта с национално значение. Ръководител е на един научно изследователски проект. Членува в научно техническото дружество по машиностроителна техника и технологии към ТО на НТС – Варна. Автор и съавтор е повече от 26 учебни програми, както и на 5 учебни помагала по дисциплини в областта на автоматизирано проектирани и анализ в областта на машинно инженерство.

      Ръководила е повече от 30 дипломанта от спец. КТМ, в ОКС „Бакалавър“ и „Магистър“.

FaLang translation system by Faboba