Уважаеми студенти,

     Следвайки съвременните тенденции в предоставяните образователни продукти и услуги, както и стандартите на които трябва да отговаря обучението по машинно инженерство, в значителна част от изучаваните от вас дисциплини по специалностите на катедра ТМММ е застъпена работата с компютър. Катедра ТМММ разполага с 2 компютъризирани учебни зали (кабинети 823М и 831М), както и със специализирана лаборатория CAD/CAM/CNC системи“ (кабинет 718М), в които се провеждат съответните занятия. За качественото усвояване на учебното съдържание по компютъризираните дисциплини обаче се изисква и самостоятелна работа от страна на студентите с използваните в процеса на обучение софтуерни продукти. Тя се изразява в изготвяне на: протоколи от упражнения, курсови задачи, курсови проекти, дипломно проектиране и т.н. Предоставяните учебни лицензи, позволяват инсталиране и използване на тези продукти на студентски компютри (преносими и стационарни) за улесняване на самостоятелната подготовка и това мотивира много от студентите да се възползват от тази възможност. Особеното е, че учебните лицензи на някои от продуктите изискват всяка учебна година да се работи с последната издадена версия на софтуера.

 ВНИМАНИЕ: Тъй като в сезонните оферти (и най-вече промоции) за бъдещи студенти, отправяни от търговците на компютърен хардуер и софтуер се срещат на пръв поглед „много изгодни“ като цени предложения за нов компютър или лаптоп, съчетани с „включена в цената“ операционна система MS Windows, за съжаление не винаги тези предложения ще са и най-подходящите за целите на вашето обучение!

Освен офис продукти на Microsoft от пакета MS Office (Word, Excel, PowerPoint и т.н.) използвани в обучението на повечето специалности на ТУ-Варна, вие ще изучавате и някои по-специализирани CAD/CAM/CAE1 софтуерни продукти, като: AutoCAD, SOLIDWORKS, CAMWorks, и др. За да могат те да бъдат инсталирани правилно и да работят надеждно на вашите компютри, е необходимо да бъдат спазвани някои препоръчителни хардуерни изисквания и изисквания на операционната система. Ето защо по-долу ще се опитаме да дадем кратка характеристика на основните софтуерни продукти (онези с „най-тежки“ изисквания) и ще посочим препоръчителни изисквания по отношение на хардуера и операционната система, които е необходимо да бъдат спазени в случаите на ъпгрейд на съществуващи или при закупуване на нови компютърни конфигурации от студентите.

 

I. CAD/CAM/CAE системата SOLIDWORKS и CAM системата CAMWorks.

SOLIDWORKS® е цялостно решение за 3D проектиране, което позволява да създавате, валидирате, обменяте и управлявате своите проекти. Интеграцията на мощните инструменти за проектиране на детайли, сглобени единици и чертежи с вградените средства за симулация, калкулиране на разходи, визуализация, анимация и управление на данните в SOLIDWORKS прави разработката и споделянето на проектни идеи по-бързи и по-лесни, и води до значително повишаване на продуктивността.

SOLIDWORKS® съчетава лесното използване с широки възможности за настройка. Така начинаещите потребители могат да се научават с лекота, а опитните да работят още по-бързо. С мощния и същевременно лесен за работа пакет, потребители от всякакъв мащаб могат да превърнат идеите си в реалност. Интелигентните средства за моделиране и чертане повишават производителността чрез автоматично откриване и решаване на проблеми, които могат да затруднят работата на неопитните и са времеемки за опитните потребители. Повече информация за продукта и неговите елементи може да бъде открита тук.

CAMWorks® е интуитивно и ефективно CAM решение, базирано на технологични компоненти, което помага да се увеличи производителността на CNC машините чрез използване на авангардни технологии и гъвкави средства за автоматизация.

Системни изисквания на SOLIDWORKS & CAMWorks

SOLIDWORKS
2019

(EDU
2019-2020)
SOLIDWORKS
2020

(EDU
2020-2021)
SOLIDWORKS
2021

(EDU
2021-2022)
Поддържани операционни системи
Windows 10, 64-bit
Windows 8.1, 64-bit
Windows 7 SP1, 64-bit  
(Край: SW2020 SP5)
Виртуални среди Поддържани виртуални среди
Хардуер
Процесор 3.3 GHz или повече
RAM памет 16 GB или повече
Графична карта Сертифицирани видеокарти и драйвери
Твърд диск Препоръчват се твърди дискове от тип SSD (Solid State Drive) за по-бърза работа с продукта
Дисково пространство SOLIDWORKS изисква поне: 16 GB или повече свободно място на дяла на твърдия диск
Поддържащ софтуер
Microsoft Excel and Word 2010, 2013, 2016 2013, 2016, 2019    2016,2019
Браузъри  Microsoft Internet Explorer, Microsoft Edge,
Google Chrome, Mozilla Firefox, Apple Safari
Антивирусни програми Antivirus products

 

II. CAD системата AutoCAD.

Autodesk AutoCAD е базовата платформа за проектиране на компанията Autodesk, която може да се използва както самостоятелно, така и като основа на специализирани решения за архитектурно, строително, инфраструктурно, машиностроително проектиране. С AutoCAD се постига производителност при изготвянето на електронни чертежи. Новата функционалност помага да се концептуализират и визуализират проектите, да се ускорят задачите, и да се намират по-лесно командите. 

AutoCAD – минимални системни изисквания

Операционна система: Microsoft® Windows® 7 SP1 (64-bit), Microsoft Windows 10 (64-bit only)

Процесор:  64-bit: 1 gigahertz (GHz) or faster 64-bit (x64) processor

RAM памет: 64-bit: 4 GB (8 GB recommended)

Резолюция дисплей: DISPLAY RESOLUTION Conventional Displays:1360 x 768 (1920 x 1080 recommended) with True Color. High Resolution & 4K Displays:Resolutions up to 3840 x 2160 supported on Windows 10, 64 bit systems (with capable display card).

Видео карта: DISPLAY CARD Windows display adapter capable of 1360 x 768 with True Color capabilities and DirectX® 9 ¹. DirectX 11 compliant card recommended.
¹ DirectX 9 recommended by supported OSDISK SPACE Installation 4.0 GBBROWSER Windows Internet Explorer® 11 or laterNETWORK Deployment via Deployment Wizard.
The license server and all workstations that will run applications dependent on network licensing must run TCP/IP protocol.
Either Microsoft® or Novell TCP/IP protocol stacks are acceptable. Primary login on workstations may be Netware or Windows.

Посочващи устройства/периферия: POINTING DEVICE MS-Mouse compliant; DIGITIZER WINTAB support; MEDIA (DVD) Download or installation from DVDTOOLCLIPS MEDIA PLAYER; Adobe Flash Player v10 or up.NET FRAMEWORK .NET Framework Version 4.6.

Важно! Допълнителни изисквания за Large Datasets, Point Clouds и 3D моделиране: памет 8GB RAM или повече; дисково пространство 6GB free hard disk available, not including installation requirements; Видео карта: 1920×1080 or greater True Color video display adapter; 128MB VRAM or greater; Pixel Shader 3.0 or greater; Direct3D®-capable workstation class graphics card.

III. В заключение

Обобщавайки системните изисквания на гореописаните CAD/CAE/CAM продукти, а също и тенденциите за развитието им, необходимите параметри на които е препоръчително вашата компютърна конфигурация да отговаря, са както следва:

  • Процесор: много ядрени CPU; препоръчват се поне четири и по възможност повече ядрени процесори, с честота 3.3 GHz или по-голяма;
  • Памет RAMпоне 8 GB и по възможност повече;
  • Графична карта: такива с графична памет поне 2GB и пълна поддръжка на OpenGL2, Не се препоръчва използването на вградена в процесора видеокарта;
  • Твърд диск: препоръчително е използването на SSD (Solid State Drive) тип системни твърди дискове с големина поне 250 GB или по-голяма;
  • Резолюция на екрана на монитора: поне 1920 x 1200 или по-висока;
  • Операционна система: MS Windows 10, 64-битовa версияНе се поддържат 32-битовите версии на ОС, както и версията MS Windows Home.

 


CAD (Computer Aided Design) – Компютърно подпомогнато проектиране; CAE (Computer Aided Engineering) - Компютърно подпомогнато инженерство; CAM (Computer Aided Manufacturing) – Компютърно подпомогната подготовка на производството.

FaLang translation system by Faboba